Obezite

MORBİD OBEZİTE  NEDİR?

Morbid Obeziteyi çok ciddi ölümcül hastalıklara yol açan, bireyin yaşam kalitesini olumsuz etkileyen ve yaşamını kısaltan aşırı düzeyde şişmanlık olarak tanımlayabiliriz. Vücutta fazla miktarda yağ birikmesi sonucu ortaya çıkan ve mutlaka tedavi edilmesi gereken obezite, ülkemizde ve dünyada önemli bir sağlık problemi olmaya devam etmektedir.

OBEZİTE (ŞİŞMANLIK) CERRAHİSİ NEDİR?

Şişman hastalarının kilo vermelerine yardımcı olmak amaçlı besin alımlarının veya gıda emilimlerinin ya da her ikisinin birden azaltılması amacıyla sindirim sistemlerine  müdahalede bulunulmasına “obezite cerrahisi” ya da “bariatrik cerrahi” denilmektedir.

MORBİD OBEZ MİYİM?

Sadece bir insanın kilosuna bakarak şişman yada zayıf olduğu söylenemez. Obezitenin anlaşılması ve sınıflandırması için bir takım  matematiksel oranlar kullanılır. Bugün en  yaygın kullanılan yöntemler vücut kitle indeksi (VKİ) ve  bel çevresi ölçümüdür.  Vücut kitle  indeksi(VKİ),  vücut kilosunun, boy uzunluğunun karesine bölümü ile  elde edilir. Buna göre,

Vücut Kitle İndeksi(VKİ) =  Ağırlık(kg)/Boy(m) x Boy(m)

Dünya sağlık Örgütü’nün  VKİ’ye göre Şişmanlık Sınıflaması:

VKİ

<18,5 Düşük kilolu

18,5 – 24,9 Normal kilolu

25,0 – 29,9 Fazla kilolu

30,0 – 34,9 Obez

35,0 – 39,9 Ciddi obez

>40,0 Morbid obez

 bki

Vücut kitle indeksi çocuklarda, hamilelerde ve  sporcularda yanıltıcı sonuçlar verebilir. Bunun için  bel  çevresi erkeklerde 94 cm’den fazla oluşu artmış risk, 102 cm’den fazla olduğunda yüksek riskli olarak  tanımlanırken;  kadınlarda 80 cm’den fazla oluşu artmış  risk, 88 cm’den fazla olduğunda yüksek riskli olarak  tanımlanır.

MORBİD OBEZİTE YAŞAMINIZI %30 ORANINDA KISALTAN ÖLÜMCÜL BİR HASTALIKTIR!

MORBİD OBEZİTE NEDEN BU DENLİ TEHLİKELİ?

İlk başta Şeker,Yüksek Tansiyon,Kalp Krizi,Diz Problemleri,Damar Sertliği ve bir dizi Kanser olmak üzere hayati problem,morbid obezlerde çok erken yaşlarda ortaya çıkar.

obezite riskleri

 

MORBİD OBEZİM NE YAPMALIYIM?

İlk yapmanız gereken durumun ciddiyetini anlamak ve zaman kaybetmeden tıbbi yardım aramaktır.

Bariatrik Cerrahi (Şişmanlık Cerrahisi); morbid obeziteyi kalıcı olarak ortadan kaldırabilecek hayatınızı yeniden düzene sokacak en etkin yegane tedavidir.

Morbid Obezlerin diyet/egzersiz ve psikolojik desteğin en etkin uygulandığı kuşullarda bile kalıcı olarak kilo kayıpları olasılığı %2-3 ‘ler düzeyindedir.

HANGİ ŞİŞMANLAR CERRAHİ TEDAVİYE ADAYDIR?

En az 3 yıldır morbid obezite olan ve EN AZ 2 DİYET GİRİŞİMİ sonucunda yeniden kilo almış tüm kişiler cerrahi tedaviye adaydır.

Vücut Kitle İndeksi(VKİ),şişman kişilere hangi aşamada ameliyat yapılması gerektiğini belirleyen en önemli parametredir.

  • VKİ’niz 40’ın üstünde ise mutlaka AMELİYAT OLMALISINIZ!
  • VKİ’niz 35-40 arasında ve şişmanlığa bağlı iki yandaş hastalığınız varsa (örneğin:şeker,hipertansiyon,karaciğer yağlanması,uyku apnesi gibi…) mutlaka AMELİYAT OLMALISINIZ.
  • VKİ’niz 30-35 arasında olan kişiler ‘’gri’’ alandadır ameliyat gerekliliği ‘’görecelidir’’.

ŞİŞMANLIK CERRAHİSİ TAM OLARAK NEDİR?

Şişmanlık giderici cerrahi;mide ve bağırsaklar üzerinde bir takım değiştirmeler yapma esasına dayanan bir dizi’’kapalı’’ ameliyattır.

Tüm girişimler;karında büyük kesiler yapılmaksızın milimetrik deliklerden aletler yardımıyla kapalı olarak gerçekleştirilir.Bu nedenle;ameliyattan sonra ağrı çok azdır ve hastalar 2-3 gün içerisinde taburcu olup,işlerine bir hafta on gün içinde dönebilirler.

ŞİŞMANLIK AMELİYATLARI HANGİ MEKANİZMALARLA ETKİLİ OLURLAR?

Bütün şişmanlık giderici ameliyatlar üç mekanizma ile etkili olurlar:

  • Gıda alınımı kısıtlayarak(restriktif etki)
  • Alınan gıdaların emilimini azaltarak(malabsorbtif etki)
  • Hormonal etki yaratıp ‘’İŞTAH’’ azalması sağlayarak.(Açlık hormonu Ghrelin ve tokluk hormonu Leptin üzerinden).

ŞİŞMANLIK GİDERİCİ AMELİYATLAR TİP-2 ŞEKER HASTALIĞINA ETKİLİ Mİ?

Bütün morbid obezite ameliyatları kilo verdirici etkilerinden bağımsız olarak tip 2 şeker hastalığını da tedavi edicidir.Şekerdeki düzelme ameliyat sonrası ilk günlerde yani hasta henüz hiç kilo vermeden gözlenir.

By-Pass ameliyatları şeker hastalığını (örneğin,mini gastrik by-pass,duodenal switch,SADİ-S,Transit Bipartition gibi) giderme açısından ‘’tüp mide’’ girişimine göre daha etkilidir.

ŞİŞMANLIK AMELİYATLARININ RİSKİ NEDİR?

Cerrahide her girişim belli bir risk içerir.Şişmanlık giderici ameliyatların ölümcül riski binde 1-4 arasındadır.Kanam(%2),Kaçak(%2),bacak damarlarında pıhtı oluşumu(%0,1) gibi komplikasyonlar bu girişimlere özgü nadir yan etkilerdir.

Kanıta dayalı tıp bağlamında;şişmanlık ameliyatlarının riskleri,morbid obez olmanın hastaya yüklediği risklere göre çok daha düşüktür.sayısız çalışma şişmanlık ameliyatlarının hayatı 15 yıl kadar uzattığı gösterilmiştir.

Bir fikir vermesi açısından diğer bazı ameliyatlarla karşılaştırırsak hayati tehlike riskleri;

Apandisit ameliyatı⇒ binde 1 (%0,1)

Obezite  ameliyatları binde 1-4 (%0,1-0,4)

Kalça protezi ameliyatı⇒ binde 4 (%0,4)

Kalp ameliyatları⇒ binde 20 (%2,0)

Kalın bağırsak ameliyatları⇒ binde 35 (%3,5)

 

 

 

AMELİYAT ÖNCESİ DETAYLI DEĞERLENDİRME

Tüm hastalarımız ameliyat öncesinde büyük bir özenle değerlendirilmektedir.Genel anestezi alınmasında herhengi bir sakınca olmadığı;ayrıntılı kan testleri,kalp ve akciğer muayeneleri,solunum fonksiyon testleri,kalp ekosu ile ortaya konulur.Batın ulsrasonu ve gastroskopi de rutin olarak yapılır.belli yaşın üstündeki hastalarımıza ameliyat öncesi ayrıca mamografi ve kolonoskopi de yapılmaktadır.

TÜM AMELİYATLARIMIZ EN ÜST DÜZEY TEKNOLOJİYE SAHİP TAM TEŞEKÜLLÜ HASTANELERDE YAPILMAKTADIR.

 

Op.Dr.Ender Bademkıran

Sorularınız için:

Telefon No (WhatsApp için):+90 505 873 35 21

Mail Adresi:Surgobesity@gmail.com

 

 

 

Ameliyattan önce                   …………                      Ameliyattan sonra

obezite-kader-degildir

obezite-cerrahisi-blogu